Anisakidozė

Asmenys mėgstantys pasivaišinti įvairiomis jūros gėrybėmis turėtų žinoti apie galinčius tykoti pavojus. Netinkamas jų apdorojimas gali sąlygoti tam tikrų infekcinių ligų išsivystymą. 
          Anisakidozė – infekcinė liga, kurią žmonėms dažniausiai sukelia trečios stadijos Anisakis lervos. Žmogus yra atsitiktinis Anisakis kirmėlių vystymosi ciklo šeimininkas. Anisakidoze užsikrečiama, suvalgius nepakankamai apdorotos žuvies (silkės, sidabrinės menkės, plekšnės ir kt.). 
          Pirmą kartą Anisakidozė užregistruota Nyderlanduose 1955 m. Liga taip pat registruojama Skandinavijoje, Japonijoje, Ramiojo vandenyno pakrantėje prie Pietų Amerikos, Ispanijoje ir kt. 
          Ligos sukėlėjui patekus į žmogaus organizmą, per keletą valandų išsivysto stiprūs pilvo skausmai, jaučiamas šleikštulys, vemiama, išsivysto alerginės reakcijos (dilgėlinė). Lervoms patekus į žarnyną, susidaro eozinofilinės granulomatozės, sąlygojančios Crohno ligos simptomus. 
          Anisakis lervos negali ilgai išgyventi žmogaus organizme ir galiausiai žūsta. 
          Anisakis genties nematodams yra būdingas tam tikras gyvenimo ciklas. Jūriniams žinduoliams išskyrus į vandenį kiaušinėlius, vystosi lervos. Antrosios Anisakis spp. vystymosi stadijos metu jos subręsta ir išsilaisvina iš kiaušinėlių. Šios lervos gali būti nurytos vėžiagyvių. Suėdus žuviai užkrėstą vėžiagyvį, antrosios stadijos lerva virsta trečiosios stadijos lerva. Žuvies organizme nematodai parazituoja žuvies pilvaplėvėje, ant serozinių kūno ertmės dangalų, žarnų sienelėje, kepenyse, inkstuose, raumenyse ir kt. Anisakis spp. gyvenimo ciklas baigiamas, jūriniams žinduoliams suėdus užkrėstą žuvį. 

          Profilaktinės priemonės:

          • Nevalgyti blogai apdorotos jūrinės žuvies. Rekomenduojama žuvį pakaitinti aukštesnėje nei 60 ºC temperatūroje 10 minučių arba staigiai sušaldyti iki -35 ºC ar žemesnės temperatūros 15 valandų, arba iki -23 ºC, mažiausiai 7 dienoms, po kurių lervos žūsta. Veiksminga profilaktinė priemonė – žuvies irradiacija. 
          • Sugavus žuvį, kiek įmanoma geriau ją išvalyti, siekiant sumažinti lervų migraciją iš žarnaplėvės į raumenis. 
          • Rekomenduojama patikrinti žuvies produktus, kuriuose parazitai gali būti matomi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *