Susirgimai cholera Afrikoje

  Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras informuoja, kad 2008 m. rugpjūčio – gruodžio mėnesiais Zimbabvėje užregistruota 11735 choleros atvejų, 484 ligoniai mirė. Susirgimai išplitę visoje šalies teritorijoje, daugiausiai – Buridiro provincijoje. Choleros protrūkiai Zimbabvėje registruojami nuo 1990 metų, ypač dideli protrūkiai buvo 1999 ir 2002 metais. Ši užkrečiamoji liga registruojama ir kaimyninėse Zimbabvės šalyse: Pietų Afrikos Respublikoje, Bostvane ir Mozambike. 
          Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) koordinuoja įvairių šalies ir užsienio institucijų bei organizacijų vykdomas choleros profilaktikos priemones ir nerekomenduoja judėjimo ir prekybos suvaržymo. 

Kas yra cholera?

          Cholera – tai ūmi žarnyno užkrečiamoji liga, kurią sukelia bakterijos – choleros vibrionai. Ligos inkubacinis periodas kelios valandos – 5 dienos. Daugiau kaip 90 proc. užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: jokių simptomų nebūna arba lengvai viduriuojama. 2–5 proc. užsikrėtusiųjų išsivysto sunkios ligos formos, pasireiškiančios stipriu vandeningu viduriavimu ir vėmimu, dėl ko prarandamas didelis organizmo skysčių ir druskų kiekis. Negydant tokie ligoniai miršta 
          Pagrindinę choleros infekcijos rezervuaro dalį sudaro asmenys su besimptome infekcija ir sergantys lengvomis ligos formomis. Jie dažniausiai lieka neišaiškinti ir palaiko choleros vibriono cirkuliaciją aplinkoje. 
          Choleros sukėlėjas daugelį metų gali išgyventi vandens telkiniuose, todėl dažniausiai užsikrečiama geriant užterštą vandenį ar per tokiu vandeniu užterštą maistą, per ledą, pagamintą iš užteršto vandens. Ypač svarbus infekcijos perdavime yra jūros maistas (žuvys, vėžiagyviai, gaudomi iš užterštų cholera vandens telkinių bei valgomi dažniausiai žali). Užsikrečiama ir per maistą, kuris ruošiamas užsikrėtusių ar sergančių cholera žmonių. 
          Cholera pasireiškia šalyse, kur nuolat trūksta švaraus geriamojo vandens, labai didelis gyventojų tankumas, žemas sanitarinis lygis. Keliaujantys į tokias šalis rizikuoja susirgti šia liga. 

Kaip apsisaugoti nuo choleros?

          • Gerti tik virintą ( ne mažiau kaip 1 min.) arba chloru dezinfekuotą vandenį (chloro preparatų galima įsigyti vaistinėse). 
          • Karšti gėrimai ( arbata, kava), fasuoti buteliuose ar pakeliuose gėrimai pavojaus nekelia. 
          • Nevartoti ledo gabaliukų, jei nesate tikri, kad jie pagaminti iš švaraus vandens. 
          • Valgyti tik rūpestingai termiškai paruoštą bei karštą maistą. Tik temperatūra, ne mažesnė kaip +70o C visose maisto dalyse, gali sunaikinti choleros sukėlėją. Paruoštą maistą būtina laikyti atskirai nuo žalių maisto produktų. 
          • Vengti žalio jūros maisto (žuvų, vėžiagyvių). 
          • Užsikrėsti per vaisius ir daržoves rizika maža, ypač prieš valgant nuplovus, nulupus ar nuskutus žievelę. 
          • Gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną. 
          • Įsitikinti, kad maistas, perkamas gatvėse, yra rūpestingai termiškai apruoštas. 
          • Kuo dažniau plauti rankas: prieš valgio ruošimą ir prieš valgymą bei pasinaudojus tualetu. 
          • Prieš valgant ar geriant įsitikinti maisto bei vandens kokybe. 

Prisilaikant šių patarimų galima išvengti ir kitų žarnyno užkrečiamųjų ligų, plintančių per vandenį ir maistą. Ką reikia daryti įtarus, kad susirgote cholera?

          Staiga pradėjus viduriuoti, nedelsiant kreiptis į gydytoją. Prieš jam atvykstant, gerti kuo daugiau skysčių: 
          • cukraus–druskos tirpalo (6 šaukšteliai cukraus ir 1 šaukštelis druskos 1 litrui vandens); 
          • silpnos arbatos; 
          • druskų tirpalo, kuri galima įsigyti vaistinėse (vartoti kaip nurodyta instrukcijoje). 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *